We blijven naast ons gietwerk beide technieken aktief toepassen als hulpmiddellen voor onze eigen productie of als kleinere productie voor derden.

HAND LAY-UP | SPRAY-UP | RTM

Hand lay-up en spray – up zijn open mal procedés in de composiet verwerking .

Afhankelijk van de benodigde eigenschappen van het te maken stuk, zal de gepaste verwerkingstechniek gekozen worden. Vaak worden de twee technieken gecombineerd.

Hand lay-up

Hoe preciezer de dikte kalibratie moet zijn, hoe complexer de stukken ,hoe hoger de wapeningspercentages dienen te zijn , des te meer is men geneigd om voor hand lay-up te kiezen.
Ook andere dan glaswapeningen zullen meestal met deze techniek worden aangebracht. Dit kan zijn:

Glasmat, glasvezel mat, glasvlies, carbonvezels, aramide(kevlar) vezels, coremat of zelfs jute en karton worden wel eens gebruikt.

Voor de wat grotere stukken is er dan de spray-up methode meestal met glasvezellint zgn. spuitrooving

gietwerk
polyster rollen
insmeren op polyster
berwerking via hand lay up
insmeren van polyster
vezels coremat

Dit is een techniek met gesloten malsystemen om met composietharsen een gewapend stuk te produceren. De wapening wordt veelal manueel op maat gesneden en in de mal gelegd.Ook hier zijn vele wapeningsmaterialen mogelijk maar dan vaak in lagere percentages als de andere twee systemen. Voordelen van deze techniek zijn twee “gladde” zijden en een beduidend kleinere milieu inpact.We kennen en beheersen deze techniek maar we passen hem momenteel niet toe omdat er binnen onze bestaande klanten geen vraag naar is en omdat de kost beduidend hoger is.

RTM